default-header
Home Blauwe bessen

Blauwe bessen

De blauwe bes (vaccinium corymbosum) is een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5 tot 2,5 meter. Blauwe bessen bloeien en groeien in trossen. Hoewel sommige soorten zelf bestuivend zijn, leidt kruisbestuiving door hommels en bijen tot meer en grotere vruchten. Oorspronkelijk komt de blauwe bes uit het noordoosten van de Verenigde Staten; door selectie en kruising is de huidige blauwe bes veredeld.

Gezonde, veelzijdige vruchten
Zowel de bladeren als de vruchten van blauwe bessenplanten hebben een geneeskrachtige werking. Blauwe bessen worden bijvoorbeeld gebruikt als remedie tegen maag- en darmstoornissen. Ook hebben ze een positieve invloed op urineweginfecties, ouderdomsdiabetes en nachtblindheid. Daarnaast bevatten blauwe bessen geen cholesterol en natrium.

Gekoeld op een temperatuur tussen de 1 en 4 graden, zijn blauwe bessen ongeveer een week te bewaren. Blauwe bessen zijn heel veelzijdig. Onbewerkt zijn ze goed uit de hand te eten en lekker in de yoghurt of op gebak. Daarnaast zijn blauwe bessen goed te verwerken tot jam, sap, siroop, wijn, saus of in diverse warme gerechten.

Blauwe bessen