default-header
HomeAan de slag met blauwe bes

Aan de slag met blauwe bes

Blauwe bessen, superfood vol antioxidanten uit ons eigen Noord-Limburg. Zó gezond, dat willen we zelf ook wel eens proberen.

Telers Leon en Anja Schrijnwerkers uit Grubbenvorst richten ons groentetuintje in. Een kleine proeverij bij Schrijnwerkers in Grubbenvorst bewijst nog maar eens hoe lekker en gezond blauwe bessen zijn. Maar, zo drukt het telersechtpaar Anja en Leon ons op het hart, bessen die van je eigen struikje afkomen, zijn het allerlekkerste. Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen, op naar de groente- en fruittuin.

Moment
Het beste moment om blauwe bessenstruiken te planten, is de herfst. Rassen die in ons klimaat het beste gedijen, zoals Northern Highbush Blueberry, hebben behoefte aan 700 uur ‘chilling hours’. Dat zijn uren waarin de temperatuur onder de 7 graden Celsius blijft. Leon: “Als je in de kas in januari de gaskraan vol opendraait, is dat hetzelfde als je iemand vraagt om te werken na twee uur slaap. Je bent niet happy en uit balans. Dat geldt precies zo voor de planten. Die hebben hun rust en koude uren nodig.”

Ondergrond
Van nature wil de blauwe bes zandgrond. Heb je een paar vierkante meter over in je groentetuin, zorg dan voor luchtige, zandige grond die goed water doorlaat. Maar, de blauwe bessenstruik is kieskeurig. Hij heeft ook behoefte aan een zuurgraad van PH 4.5. “Voor professionele telers kan dat het beste met turf uit de Baltische staten. Dat heeft een goede structuur, zorgt voor een zuurgraad, composteert niet snel en laat water eenvoudig door. Als consument kun je echter ook heel goed tuinturf gebruiken”, weet Leon.

Natte voeten
De blauwe bessenstruiken hebben veel water nodig, maar ze zijn geen moerasplanten. Van natte voeten houden ze niet. Daarom maken Anja en Leon bij hun 24 hectare in Grubbenvorst gebruik van ruggen/dammen. Deze bestaan uit witveen en gecomposteerde houtsnippers en zorgen ervoor dat de planten niet te veel water krijgen. In je groentetuintje graaf je een gat van 50 bij 50 centimeter. Plaats de plant iets boven het maaiveld, zodat hij geen natte voeten krijgt. Maar, te weinig water is ook niet goed. Ga je op vakantie? Geef dan buurvrouw Truus een vergiet cadeau en druk haar op het hart de struiken te blijven bevochtigen.

Geen tuin?
Beschik je niet over een pittoresk groentetuintje? Niet getreurd. Je kunt een blauwe bessenstruik ook prima in een mooie pot plaatsen. Zorg wel voor de juiste grondsamenstelling (denk aan het Baltisch turf of de tuinturf) en geef water de ruimte om weg te stromen. Met een mooie pot heb je gelijk een prima aanvulling op het terras. Tip: bemest de plant één keer in april en in één keer in juni met een eetlepel NPK-plantenvoeding.

Vruchten plukken
Houd je de vogels op afstand en snoei je de plant regelmatig? Dan ben je 20 tot 25 jaar verzekerd van heerlijke blauwe bessen uit eigen tuin. En die, Anja en Leon kunnen het weten, zijn het allerlekkerst!

Bron: Navenant